Познай какво върши климатика

Климатици Климатиците са улеснение, което предлага много комфорт в домовете ни. От много време вече всеки нов евтин климатик не е лукс – цените им станаха достъпни за всеки. Онези, които ползват климатик оценяват лекотата, с която се справят с него. Просто се натиска едно копче и той започва да отоплява или охлажда според сезона.

Така е, но разбира се, устройството, което се задейства от бутона е изключително сложна техника. Климатичната система в основата си прилича на устройството на традиционния хладилник. Основната роля в него е на фреона, който се изпарява и втечнява,чрез сложни процедури. Така въздухът в стаята се охлажда или затопля, според режима, който сме задали чрез дистанционното.

След постигането на определените градуси, климатикът само поддържа температурата. Понеже климатикът върти наличния въздух в помещенията, производителите влагат и филтри за го освежават. Освен това, определени модели са в състояние да го озонират и да поддържат нивото на влажността.

Това е голям брой важно за сгради, в които работят повече хора. Ако въздухът не се прочиства, възниква висока опасност от причиняване на зарази и алергии. Производителите на климатична техника подпомагат новаторски разработки в тази сфера. За по-голяма индивидуалност на моделите се прилагат различни екстри, които значително улесняват функционалността на климатика. Има даже климатици, които се стартират от дистанция, чрез sms съобщение с определен текст. От това преди да изминете пътя до вкъщи след работа, помещенията ще са с зададената от вас температура.

Климатиците които могат да се купят са два модела според функциалността на компресора – обикновени или инверторни, които работят значително по-добре. Напоследък все по-рядко се търсят обикновени, поради това, че се произвеждат предимно инверторни. От важност значим елемент при покупката на климатик е запознаването с неговия енергиен клас. Най на сметка климатици са от клас „А” – те забавят значително разхода на електричество. С икономия на ток, климатикът възстановява с времето средствата, похарчени за покупката му.

Големината на помещението, където ще се монтира климатика се има предвид при определяне мощността му. За определени сгради, които са много големи се монтират професионални климатици, които са по-мощни. Най-разпространени са стандартните сплит системи, които се състоят от едно външно и едно вътрешно тяло. Понякога нуждите на купувача изискват монтиране на мулти – сплит системи, при които се инсталира едно външно тяло и няколко вътрешни.

Климатикът много често е най-желан за отопление пред другите електроуреди. Радиаторите, калориферите и останалите ел.уреди ползват много повече енергия от климатиците. Разбира се климатикът, ще ни върши работа и за охлаждане през лятото, което е голямо преимущество в горещите летни месеци.

Публикувано в Други с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.