Възраженията срещу Топлофикация – стрес и загуба на време?

Какво трябва да направите ако сте решили да повдигнете възражение срещу Топлофикация, без да губите време и без да се напрягате излишно? Много често длъжниците на дружеството или клиентите с надчислени сметки посещават офисите на Топлофикация в неподходящо време. Това е едно излишно разкарване, тъй като служителите са в почивка или не са в работно време. Друго недоразумение, което носи допълнителни ядове на клиентите на Топлофикация е липсата на документи, които трябва да представят за да повдигнат възражение срещу топлофикация. Често те посещават офиса и после се налага да го посетят отново, за да занесат тези документи. За да не се случват такива недоразумения, които водят до стрес и загуба на ценно време, следвайте тези съвети:

– Преди да се запътите към офиса на Топлофикация, обадете се и попитайте за работното време и времето, в което почиват служителите на дружеството.

– Попитайте също какви документи трябва да носите с Вас.

– Запишете данните от всичките Ви топломери и водомери, за да можете да ги сравните с техните.

– Поискайте от дежурния служител на Топлофикация да Ви покаже отчета, направен при тяхното посещение на дома Ви. После сверете цифрите в от отчета с цифрите от Вашите уреди. Ако има видима разлика, Вие вече имате обективна причина да повдигнете възражение срещу Топлофикация.

– След подаването на възражението, поискайте да Ви дадат входящ номер. Би било най-добре да наемете опитен адвокат, който да защитава правата Ви в съда.

Ако след сравняване на Вашите данни и данните на Топлофикация продължите да се съмнявате, и мислите, че не е възможно да имате толкова голяма сметка, поискайте повторна проверка на Вашите уреди, която обаче се заплаща от Вас.

Следвайте тези съвети, те ще Ви спестят много нерви и изгубено време, което тепърва предстои след подаването на възраженито срещу Топлофикация.

Публикувано в Топлофикация с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.