Как да поръчате

За разлика от съвремието, в което всеки облича това, което се смята за модерно – в миналото българската народна носия е съчетавала в себе си креативност, практичност и нотка от атмосферата на бита и духовността на българите. Ще попитате как е възможно всичко това – отговори откриваме в стилизираните народни носии от pensiluet.

В интерес на истината колкото и научно-популярни предавания да изгледате и с колкото и баби да общувате, разпитвайки ги за магията на българската народна носия – няма да получите кой знае колко пълни отговори, защото само този, който се е отдал на изработката на това национално облекло, ще може да ви разкрие всичко до най-малката подробност. Именно затова в днешната ни публикация избрахме да ви запознаем с изработката на стилизирани народни носии от онлайн магазина Пен Силует, както и с начините, по които можете да си поръчате автентична носия за вас.
Как да поръчате стилизирани народни носии
Важно е да отбележим, че производителят не продава готови носии, а само такива по-поръчка, като бихте могли да заявите единична бройка или крупно количество от даден модел стилизирана народна носия. Много често към тях се обръщат различни танцови състави и училищни трупи с идеята да получат автентично ушити български народни носии. Повече за работата на този пловдивски производител ще откриете посредством сайта им на pensiluet.com. Нека обаче се върнем на темата за магията на народните носии и какво всъщност са представлявали те за българина в миналото.

Както е известно – изкуството да изработиш и украсиш една носия е било привилегия на жените в патриархалния български дом. Мъжете главно се занимавали с обработка на кожи, което понякога спомагало за направата на някои съставни елементи от носията, като цървулите и калпака, например. Мястото на носията в живота на българина било ключово. От раждането и първата риза до кончината и обличането на най-новите или сватбени одежди. В различните краища на страната се изработвали и различни по вид и начин на обличане стилизирани народни носии. Причината била различните особености в бита и начина на живот. Най-разпространена и до днес остава сукмената женска носия. Какво представлява тя, защо е била толкова разпространена и какви други видове носии можете да поръчате – ще разберете на pensiluet.com.

Публикувано в народни носии с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.